Ce este Personal Branding-ul? INTERVIU cu Hustiu Bibire Alexandra @Brand&Build

Ce este Personal Branding-ul? INTERVIU cu Hustiu Bibire Alexandra @Brand&Build

0 105
Interviu-brand-and-build-agentii-marketing-Bacau-blog-moda-fashion-Romania-Adriana-Vieriu-CV

Alexandra este, de 14 ani, Om de Marketing. Dupa ce a trecut prin toate stadiile evolutive ale meseriei – de la Specialist de marketing local la Director de Marketing national – si a cochetat si cu vanzarile. Acum 3 ani a intrat in stadiu in care construieste ceea ce ea numeste Visul ei, dar din perspectiva in care “un vis nu este ceva din care te trezesti, ci ceva care te trezeste, te face sa iti doresti sa faci Lumea un loc mai bun, sa lasi ceva in urma ta”.

Visul ei se numeste Brand&Build si este o agentie a carui scop principal este sa ajute la constructia brandurilor, fie ele personale sau de bussines, sa aduca valoare celor din jur, sa le faca viata mai usoara, dar mai ales sa implineasca Visuri. Despre agentie gasiti detalii aici: www.BrandAndBuild.ro

Alexandra a terminat Facultatea de Stiinte Economice, Specializarea Marketing, urmata de Master in Marketing si Management dar si o serie de specializari in strainatate, ultimele chiar pentru Workshop-ul de Personal Branding:

  • Shaping Your Professional Brand – University of Illinois at Urbana – Champaign
  • Strategic Self-Marketing and Personal Branding – The State University of New York
  • Introduction to Personal Branding – University of Virginia

#1. Cand ai gandit conceptul de proiect #ConstruimPentruViitor ai avut in minte viitorul sinelui sau viitorul societatii in care traim?

Sinele, cum il numesti tu, in situatia de fata, este un individ si mai multi indivizi care creeaza o comunitate. E ca un lant al slabiciunilor – daca individul e ok, si comunitatea/societatea e ok. Cam asta e principiul din spatele proiectului #ConstruimPentru Viitor: facem parte dintr-o comunitate care vrem sa fie bine, motiv pentru care contribuim si noi cu ceva, si asa ne este si noua bine. E principiul win-win situation. Plus ca eu cred foarte mult in principiul conform careia 10% din ce faci trebuie donat. Eu trimit in Univers mereu cate ceva, si El mi-a trimis mereu de 10 ori mai mult 🙂

#2. De ce crezi ca ai nevoie de Personal Branding pentru ca CV-ul tau sa nu ajunga la cosul de gunoi? Consideri ca Personal Branding-ul este cel care ar face diferenta?

Personal Branding-ul te propulseaza si intr-adevar iti da un avantaj competitiv foarte mare fata de restul candidatilor, insa nu iti garanteaza angajarea / incheierea contractului. Aici intervin mult mai multi factori, dar cred ca principalul e calitatea ta umana, capabilitatea de a te adapta la mediul din compania respectiva. Eu sunt de parere ca skill-urile se invata, important este cine esti tu ca om, daca ai principii, coloana vertebrala, esti responsabil, ai vointa de munca, esti correct, emaptic, etc. Sunt multe alte atribute pe care le cauta angajatorii. E drept ca exista si varianta in care, pe un anumit proiect este cautata o persoana cu un anumit skill, cum ar fi pe departamentul de vanzari, dar cred ca stim cu totii ca acesta este un job cu cele mai mari fluctuatii de personal, deci e exceptia de la regula.

Si ca sa raspund si la a doua intrebare,  e foarte important ce comunici cu ajutorul acestei strategii (este o strategie de “tragere/pull strategy” a imaginii tale profesionale in piata). Exista riscul sa comunici ca esti mult mai mult decat esti de fapt, iar la interviu, dupa ce CV-ul tau nu a ajuns la gunoi (ca sa ramanem in aceeasi idee), cel din fata ta sa constate ca brandul tau este umflat si ca atare CV-ul  sfarseste intr-un final la gunoi.

E foarte important sa fii autentic, sa faci ceea ce comunici ca faci.

Live-to-Lead-Bacau-John-C-Maxwell-Team-videocast-conferinte-Bacau-dezvoltare-personala-leadership-Fabricat-in-Bacau-Adriana-Vieriu-fashion-blog-moda-Romania-bloggeri-moda-live-blogging

#3. Personal Branding-ul este o investitie pe termen scurt sau lung?

It’s an never ending story din punctul meu de vedere, pentru ca odata ce ii intelegi importanta, intelegi si ca e un drum asumat pe care il parcurgi cu mult mai multa grija si responsabilitate fata de tine si de cariera ta. Esti mult mai prezent, mai constient, mai responsabil.

 #4. Ce importanta are networking-ul in procesul acesta?

Networking-ul e una din strategiile pe care le poti folosi atunci cand iti faci un self marketing plan – mai exista strategii de pozitionare, de contact, de advertising, etc.

In cuvinte simple, daca ai un brand personal, prezenta la evenimentele la care se face networking il confirma, atat din punct de vedere functional cat si emotional. Cand spun asta, ma refer la faptul ca, ca orice alt brand, si brandul personal are o parte functionala. Acesta creaza o imagine pozitiva asupra capacitatilor si skill-urilor pentru a crea o atitudine pozitiva spre angajare/colaborare (similara cu ceea ce fac companiile pentru a-si promova serviciile catre potentialii cumparatori transformandu-i in clienti loiali).

Partea emoționala a branding-ului este despre  a crea o imagine puternica profesionala pentru a se promova pe sine, pentru a crea interes, atentie, a dezvolta îincredere, relatii si a transmite un vibe pozitiv. Daca, de exemplu,  vrei sa fii vazut ca un exemplu in industrie si ca la “go at him kind of guy”, trebuie sa faci totul sa fie memorabil,  unic si asta o poti face doar din autenticitate si cu implicare emotionala.

 #5. Lumea este formata din diferite tipologii de caractere, unele mai puternice decat altele. Aici ma refere la profesionisti din diverse domenii, oameni care cred ca stiu totul sau chiar femei care stiu ce vor. Considerati ca te vei lovi de prejudecati? Intr-un final vor respinge cursul?

Traim intr-o tara in care respiram prejudecati. Daca vrei sa construiesti ceva e musai sa inveti sa treci peste ele, sa intelegi ca sunt programe preluate de generatii intregi.

Cursul acesta e dedicat oamenilor care stiu ce vor si nu au timp sa mai caute informatii. Ba mai mult, vor sa invete de la profesionisti. Gandeste-te cum mi-ar fi mie acum sa ma apuc sa fac un design de interior pentru casa mea – cata munca e in spate, cat timp pierdut, cata frustrare. Si atunci e mai simplu sa platesc un designer de interior sau chiar un architect sa faca asta.

Cam despre asta e vorba – sa intelegi care iti este competenta.

#6. Imi poti da cateva exemple de beneficii concrete din viata ta profesionala sau personala in urma Personal Branding-ului? Daca nu, din viata profesionala a celor cu care ai lucrat de-a lungul timpului?

Mie-mi place sa vorbesc despre mine si o sa ramanem in zona asta. Si zic asta in ideea in care nu vreau sa vorbesc pentru altii, nu vreau sa sune e egocentrism. Beneficii sunt multe, as incepe cu faptul ca incepi sa ti conturezi un drum, incepi sa stii ce vrei, cum sa faci sa ajungi acolo, vin oameni catre tine care vor acelasi lucru. Transmiti un mesaj coerent si autentic, te responsabilizezi, muncesti pentru tine.

Cel mai mare beneficiu e ca inveti puterea personala – ca esti unic si nu mai este nimeni la fel ca tine. Si cand faci asta, le dai dreptul si celorlalti sa fie la fel.

Live-to-Lead-Bacau-John-C-Maxwell-Team-videocast-conferinte-Bacau-dezvoltare-personala-leadership-Fabricat-in-Bacau-Adriana-Vieriu-fashion-blog-moda-Romania-bloggeri-moda-live-blogging

#7. O persoana care se preocupa sa-si construiasca un brand personal are nevoie de cateva calitati. Care ar fi acestea?

Toti avem calitati, din pacate unii aleg, din cauza ca au stima de sine foarte scazuta, sa ne arate doar defectele. Personal branding-ul nu este doar despre a promova calitatile, ci si de a-ti descoperi punctele slabe si a le transforma in oportunitati, in potential de crestere. In fapt, cand evoluam, ne slefuim punctele slabe.

#8. Numeste trei beneficii majore care reies din constructia de brand personal.

  • Putere personala
  • Responsabilitate  si respect fata de sine
  • Autenticitate

#9. Facand o analiza succinta a mediului de afaceri din Romania, consideri ca oamenii de business pun accentul pe conturarea unui brand personal sau se multumesc cu imaginea publica cu care sunt asociati?

Imaginea publica este o parte a brandului personal, insa din pacate sunt cazuri in care ea nu coincide cu realitatea – cum spuneam mai devreme brandul este “umflat”.

Rolul unui om care se ocupa de un brand personal tocmai aici intervine – de a comunica in piata persoana respectiva asa cum este ea, pentru a nu crea o discrepanta intre cine este si cine vrea sa para. Inconstient, cand nu esti ceea ce pari, omul se va intreba: “Daca am o surpriza din punctul asta de vedere, ce alte surprisze ma mai asteapta?”

#10. Ti s-a intamplat sa cunosti persoane cu care ai rezonat in online, insa nu si in offline? Unde este declicul in aceasta situatie?

Ce spuneam mai sus, de multe ori vor sa para mult mai mult decat sunt. Cunosc personal cazuri de persona in online cu sute de like-uri pe Facebook si pe Instagram, oameni care genereaza chiar si engagement, care insa in realitate sunt foarte diferiti. Practic, ce comunici in online ar trebui sa fie o extensie a cine esti tu cu adevarat.

 #11. Cum poti ajuta un om sa isi descopere visul?

Nu te ajuta nimeni sa-ti descoperi Visul. Il stii.

E destul sa-ti raspunzi la intrebarea pe care ti-o puneau toti cand erai mic(a): “Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?” Acela este VISUL – raspunsul la aceasta intrebare.

Ceea ce esti este darul lui Dumnezeu pentru tine, ceea ce devii este darul tau pentru Dumnezeu.” Toti avem un Dar, important e sa-l folosim in beneficiul tuturor.


Pe Hustiu Bibire Alexandra o gasesti cu totul si pe blogul ei personal sau pe una din retelele de socializare: Facebook, Instagram, LinkedIn sau Google +

Resurse profesionale aici: https://www.linkedin.com/in/hustiu-bibire-alexandra/

adriana_vieriu

adriana_vieriu


NO COMMENTS

Leave a Reply